Trenujesz siatkówkę? Nie zapominaj o diecie!

O konieczności dbania o dietę nie trzeba nikogo przekonywać, natomiast sportowcy powinni o nią dbać po dwakroć. Tylko na odpowiedniej diecie można zbudować stabilną i wysoką formę.

Siatkówka to sport wymagający, ponieważ wymaga od zawodnika nie tylko ogromnej wszechstronności, ale również olbrzymiej koncentracji. Dlatego tak istotna jest zbilansowana dieta. Organizm powinien być zawsze dobrze nawodniony, ponieważ w trakcie wysiłku, tracimy bardzo wiele wody. Jeśli wysiłek jest krótkotrwały, do godziny, wystarczy woda, ale już dłuższe sesje należy wspomagać napojami izotonicznymi, które dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych składników i soli mineralnych.

Podstawą żywieniową nie tylko sportowców są węglowodany, czyli chleb, ryż, fasola, makarony i owoce. Pamiętajmy, że najlepiej się one wchłaniają do dwóch godzin po intensywnym wysiłku, wówczas warto zaserwować swemu organizmowi sporą ich dawkę, tak by regeneracja rozpoczęła się jak najszybciej. Z tłuszczem lepiej nie przesadzać, należy unikać tłustych kiełbas czy boczku,

a od fast-foodów trzymać się jak najbardziej z dala. Za to nie żałować sobie świeżych owoców i warzyw. Ważnym ogniwem diety są proteiny: jaja, ryby, ziemniaki, sery czy jogurty.

Ważną sprawą dla sportowca jest dbanie, by organizm miał zawsze pod dostatkiem minerałów takich, jak sód, wapń czy potas. Szczególnie ważne jest żelazo, ono bowiem w organizmie odpowiada za transport tlenu. Wchłanianie zaś wapnia jest uzależnione od poziomu witaminy C w organizmie. Więc o jej poziom też należałoby zadbać.

Pamiętajmy, że przeważnie za większością problemów ze zdrowiem kryje się nieodpowiednia lub nieodpowiedzialna dieta, co dotyczy szczególnie sportowców.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *